D-vitamiini – vastustuskykyä aurinkovitamiinista

Meillä täällä Pohjolassa päivät lyhenevät talvea kohden ja auringonvalon määrä vähenee. Auringosta saamme D-vitamiinia, jota kutsutaankin aurinkovitamiiniksi, koska sitä muodostuu iholla auringon tuottaman ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Virallinen saantisuositus

Talviaikaan auringonvalon määrä vähenee Pohjolassa, eikä meillä muodostu D-vitamiinia luonnollisesti. Myös kesällä iholla muodostuva määrä voi jäädä vajaaksi, mikäli keho on verhottu vaattein tai UV-suojatulla aurinkovoiteella. Pimeä talviaika aiheuttaa D-vitamiinin puutoksen suurelle osalle väestöstä. Kaikissa Pohjoismaissa virallisena suosituksena on käyttää D-vitamiinia ravintolisänä pimeään aikaan talvikuukausina. Suomessa 2-17-vuotiaille lapsille suositellaan D-vitamiinia 7,5 µg (mikrogrammaa) ravintolisänä ympäri vuoden. Suomessa virallisena kokonaissaantisuosituksena on 10 µg (mukaan lukien ravinnosta saatava D-vitamiini) päivässä kaikille 0-74-vuotiaille. Yli 75-vuotiaille kokonaissaanniksi suositellaan 20 µg päivässä.

D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinia saa auringon lisäksi ravinnosta. Luonnollista D₃-vitamiinia on elintarvikkeista merkittävästi vain kalassa. Suomessa myös useisiin ravintovalmisteisiin, kuten maitoon, on lisätty D-vitamiinia. Ruoasta saatavat pitoisuudet jäävät usein silti vähäiseksi ja tällöin D-vitamiinia kannattaakin pimeään vuodenaikaan ottaa ravintolisänä. D-vitamiinilisän käytön tarkemmat ohjeet löydät täältä.

Turvallinen raja

Vaikka D-vitamiini on rasvaliukoinen, keho käyttää sitä tarpeen mukaan ja varsinaista yliannostuksen vaaraa ei ole, kunhan käyttää ravintolisiä ja vitaminoituja tuotteita kohtuullisesti. Pitkäkestoisten tutkimusten perusteella turvallisen päiväsaannin määrää on nostettu. 1-11-vuotiailla lapsilla turvallisen saannin rajana pidetään 50 µg ja aikuisilla 100 µg päivässä. Arvioidaan, että rajaa tullaan nostamaan tulevaisuudessa lisää tutkimusten edetessä.

D-vitamiinin tehtävät kehossa

D-vitamiinilla on kehossa monta elintärkeää tehtävää ja sen vaikutuksia löytyy jatkuvasti lisää, mitä pidemmälle tiede kehittyy. D-vitamiini mm. osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja sillä on EU:n hyväksymät terveysväittämät mm. seuraaviin kehon toimintoihin:
- immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- luiden pysymistä normaaleina
- kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä
- veren normaalia kalsiumtasoa
- normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
- hampaiden pysymistä normaaleina

Koska D-vitamiini on välttämätön lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle, HappyMe Chewable Calamari Omega-3 on terästetty D-vitamiinilla. Tuotteessa on käytetty lampaanvillan lanoliinista peräisin olevaa D₃-vitamiinia, jonka lapsen keho pystyy helposti hyödyntämään kasvutarpeeseen. HappyMe-geelitabletin ainutlaatuinen koostumus varmistaa, että kaikki kapselissa olevat ainesosat imeytyvät tehokkaasti ja keho voi hyödyntää ne juuri siellä, missä niitä tarvitaan.

HappyMe sisältää tärkeitä omega-3-rasvahappoja, DHA:ta ja EPA:a, sekä D-vitamiinia ja E-vitamiinia. Tuotteella on EU:n hyväksymät terveysvaikutukset aivoille, luustolle ja vastustuskyvylle. HappyMe on pureskeltava geelitabletti ja maistuu hedelmäisen herkulliselta. Tekee hyvää ja maistuu hyvältä!

Lähteet:
Evira - D-vitamiini
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos - D-vitamiinilisä
Evira - Erityisohjeet ja rajoitukset D-vitamiini

Lue myös:
D-vitamiini on tärkeää lapsen luustolle
Tiesitkö tämän omega-3:sta?
Omega-3 on tärkeä kasvavalle lapselle
Lasten vastustuskyky

 

Tilaa HappyMe Chewable Calamari Omega-3 jo tänään!

HappyMe - lasten omega-3


HappyMe Chewable Calamari Omega-3 on maistuva uutuus, joka on kehitetty erityisesti lapsille. HappyMe sisältää tärkeitä omega-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia ja E-vitamiinia.

HappyMe on pureskeltava geelitabletti ja maistuu lasten suussa herkulliselta. Yksi tabletti päivässä riittää, vaikka lapset mielellään ottaisivat useammankin. Kätevä tapa saada lapset nauttimaan tärkeät rasvahapot päivittäin.

Tilaa heti - saat hauskat siirtotatuoinnit kaupan päälle!